Przepis na Serniczek mojej Babci

Składniki potrzebne do przepisu: Serniczek mojej Babci

  • twaróg 1 kg
  • margaryna (kasia lub palma) 1 250g
  • cukier puder 3/4 szklanki
  • jajka 2 szt
  • mąka ziemniaczana 1 łyżka
  • cukier waniliowy 1/2 opakowania
  • herbatniki petit beurre 10-12 opakowań
  • kakao 3 łyżki
  • woda 1 łyżka
  • cukier puder 3/4 szklanki
  • rodzynki 1 op
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
    Czas przygotowania: 30 min.

     

    jak przyrządzić Serniczek mojej Babci ?

    1 kg twarogu przekręcić przez maszynkę.

    1/2 kostki margaryny rozpuścić – przestudzić

    Formę do ciasta należy natłuścić i wyłożyć pergaminem. Układamy warstwę herbatników (na całe dno).

    Do chłodnej margaryny dodajemy przemielony twaróg, 3/4 szkl cukru pudru, 2 żółtka, 1 łyżkę stołową mąki ziemniaczanej, 1/2 op. cukru waniliowego i na bardzo wolnym ogniu zagotowujemy mieszając, żeby się nie przypaliło.

    Gotujemy aż twaróg zmieni konsystencję na nieco lepką masę. Kolor staje się delikatnie żółtawy. Dodajemy rodzynki i mieszamy.

    1/2 masy wylewamy na uprzednio przygotowane herbatniki – wyrównujemy i układamy kolejną warstwę herbatników. Na to wylewamy resztę masy serowej. Wyrównujemy i przykrywamy herbatnikami. Odstawiamy szybciutko w chłodne miejsce żeby herbatniki za bardzo nie zmiękły.

    Polewa: 1/2 margaryny rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy 3 łyżki stołowe kakao, 1 łyżkę stołową wody i 3/4 szkl cukru pudru. Mieszając zagotowujemy na wolnym ogniu. Przestudzoną polewę wylewamy na sernik i wstawiamy ciasto do lodówki na kilka godzin. Gotowe

    Ilość cukru i rodzynek w cieście jest umowna można dodać odrobinę więcej lub mniej w zależności od upodobań. Najwygodniej jest robić ciacho wieczorem wówczas rano mamy gotowy pyszny serniczek. Smacznego

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556