Składniki potrzebne do przepisu: Serniczek mojej Babci
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
Czas przygotowania: 30 min.
jak przyrządzić Serniczek mojej Babci ?
1 kg twarogu przekręcić przez maszynkę.
1/2 kostki margaryny rozpuścić – przestudzić
Formę do ciasta należy natłuścić i wyłożyć pergaminem. Układamy warstwę herbatników (na całe dno).
Do chłodnej margaryny dodajemy przemielony twaróg, 3/4 szkl cukru pudru, 2 żółtka, 1 łyżkę stołową mąki ziemniaczanej, 1/2 op. cukru waniliowego i na bardzo wolnym ogniu zagotowujemy mieszając, żeby się nie przypaliło.
Gotujemy aż twaróg zmieni konsystencję na nieco lepką masę. Kolor staje się delikatnie żółtawy. Dodajemy rodzynki i mieszamy.
1/2 masy wylewamy na uprzednio przygotowane herbatniki – wyrównujemy i układamy kolejną warstwę herbatników. Na to wylewamy resztę masy serowej. Wyrównujemy i przykrywamy herbatnikami. Odstawiamy szybciutko w chłodne miejsce żeby herbatniki za bardzo nie zmiękły.
Polewa: 1/2 margaryny rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy 3 łyżki stołowe kakao, 1 łyżkę stołową wody i 3/4 szkl cukru pudru. Mieszając zagotowujemy na wolnym ogniu. Przestudzoną polewę wylewamy na sernik i wstawiamy ciasto do lodówki na kilka godzin. Gotowe
Ilość cukru i rodzynek w cieście jest umowna można dodać odrobinę więcej lub mniej w zależności od upodobań. Najwygodniej jest robić ciacho wieczorem wówczas rano mamy gotowy pyszny serniczek. Smacznego