Przepis na Snikersik

Składniki potrzebne do przepisu: Snikersik

  • soda oczyszczona 1 łyżeczka
  • miód 4 łyżki
  • cukier 1/2 szklanki
  • masło 1/2 kostki
  • jajka 2 szt
  • cukier waniliowy 2 saszetki
  • śmietana 30% 1/2 litra
  • cukier puder 2 łyżki
  • śmietan fix 1 saszetka
  • >puszka mleka skondensowanego (lub gotowy karmel ) 1 puszka
  • orzechy posiekane 200 g
  • mąka 500 g
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 15min.
    Czas przygotowania: 75 min.

     

    jak przyrządzić Snikersik ?

    CIASTO:

    500g mąki 4łyżki miodu, 1/2szklanki cukru, 1/2kostki masła, 2jajka, 1cukier waniliowy, 1łyżeczka sody czyszczonej.

    Z podanych składników zagnieść ciasto (najlepiej ugniatać w misce) podzielić na dwie części i upiec dwa jednakowe placki. Piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni 12 minut (obserwować).

    KREM :

    1/2 litra śmietany 30%, 1cukier waniliowy, 2 łyżki cukru pudru, 1 śmietanka fix (mogą być dwie)

    Ubić krem ze śmietany i pozostałych dodatków. Placki przełożyć kremem śmietanowym.

    PONADTO:

    1 puszka mleka skondensowanego, 200g posiekanych orzechów.

    Mleko skondensowane gotować 3 godziny (puszka musi być przykryta wodą). Na końcu wierzch polać mlekiem skondensowanym i posypać orzechami.

    SMACZNEGO

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556