Składniki potrzebne do przepisu: Tarta czekoladowo-karmelowa
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 55min.
Czas przygotowania: 100 min.
Czas pieczenia: 75 min.
jak przyrządzić Tarta czekoladowo-karmelowa ?
1. Ciasto rozwałkować na blacie lekko posypanym mąką i przełożyć do okrągłej formy do pieczenia tarty z wyjmowanym dnem o średnicy 20 cm, lekko posmarowanej masłem. Ponakłuwać widelcem, przykryć pergaminem i obciążyć suchymi ziarnami fasoli. Piec 12-15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C. Usunąć papier z fasolą i piec jeszcze 10 minut, aż ciasto stwardnieje. Odstawić do wystygnięcia. Temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 180°C.
2. Przygotować nadzienie. Czekoladę z masłem przełożyć do żaroodpornej miski. Umieścić miskę nad rondelkiem z gotującą się na małym ogniu wodą i mieszać, aż czekolada się stopi i połączy z masłem na gładką masę. Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. W oddzielnej misce umieścić cukier, mąkę, esencję waniliową oraz jajka i ubijać, aż składniki dobrze się połączą, po czym dodać stopioną czekoladę i dokładnie wymieszać.
3. Masę czekoladową przełożyć na gotowy spód i piec tartę jeszcze 50 minut, aż nadzienie się zetnie. Wyjąć z piekarnika i odstawić do wystygnięcia, po czym posypać cukrem pudrem. Podawać z bitą śmietaną oprószoną cynamonem.