Składniki potrzebne do przepisu: Tort mandarynkowy z lemoniadą
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.
jak przyrządzić Tort mandarynkowy z lemoniadą ?
Białka ubić z 3/4 cukru, posmarować spód biszkoptowy. Piec 25 minut (tylko do góry) w temp. 150 stopni. Ostudzić. Osączyć mandarynki, odmierzyć 1/4 szklanki soku.
Utrzeć serek z cukrem waniliowym i resztą cukru, dodać – w trzech porcjach – lemoniadę i sok.
Żelatynę namoczyć i rozpuścić. Połączyć z niedużą ilością masy serowej, a następnie dodać do reszty masy, energicznie przy tym mieszając. Krem wstawić do lodówki, a gdy zacznie gęstnieć (po kilku minutach), dodać ubitą śmietanę i wymieszać z odsączonymi mandarynkami.
Krem rozsmarować na cieście, wstawić na 3 godziny do lodówki.
Przed podaniem posypać pokruszonymi bezikami.
Można udekorować listkami melisy oraz cząstkami mandarynek.