Przepis na Tort ormiański

Składniki potrzebne do przepisu: Tort ormiański

  • soda oczyszczona 2 szczypty
  • cukier 4 łyżki
  • masło 2 kostki
  • żelatyna 1 łyżeczka
  • masło 6 dag
  • kakao 3 łyżki
  • śmietana 2 łyżki
  • kawa rozpuszczalna 5 łyżeczek
  • cukier puder 40 dag
  • jajka 4 szt
  • orzechy mielone 10 dag
  • miód 25 dag
  • cukier 25 dag
  • jajka 4 szt
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki czubate
  • mąka pszenna 0,5 kg
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
    Czas przygotowania: 1 dni

     

    jak przyrządzić Tort ormiański ?

    Zagotować miód z cukrem, aż do rozpuszczenia cukru. Ostudzić.

    Jajka roztrzepać.

    Do miodu dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, jajka i orzechy.

    Wymieszać, wstawić na 3 dni do lodówki przykryte folią.

    Po 3 dniach:

    Tortownicę średniej wielkości wysmarować margaryną / masłem. Bardzo cienko wylepiać ciasto. Ciasto klei się do rąk. Aby temu zapobiec należy maczać ręce w zimnej wodzie i dopiero brać ciasto i wylepiać.

    Piec w 180 st. aż placki będą brązowe, ale nie spalone (nie mogą być blade).

    Powinno wyjść ok 8 placków z tortownicy (ja robiłam w średniej blaszce u i wyszło mi 5 placków)

    Przygotować masę:

    Jajka ubić na parze z cukrem pudrem. Masło utrzeć na puch, dodać ubite jajka i kawę.

    Masą przekładać placki.

    Polewa:

    [składniki: cukier – 4 łyżki, śmietana – 2 łyżki, kakao – 3 łyżki, masło – 6 dag, żelatyna – 1 łyżeczka]

    Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody. Resztę składników zagotować. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać ją aż do rozpuszczenia. Można również kilka sekund w mikrofalówce. Dodać do masy. Zostawić do ostygnięcia. Gdy polewa zacznie delikatnie gęstnieć, polać całe ciasto.

    Polewa ta jest lśniąca, nie łamie się, nie brudzi.

    Tak przygotowane ciasto wstawić na minimum 2 dni do lodówki, żeby zmiękło i nabrało smaku.

    Całe ciasto polać polewą.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556