Składniki potrzebne do przepisu: Tort ormiański
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni
jak przyrządzić Tort ormiański ?
Zagotować miód z cukrem, aż do rozpuszczenia cukru. Ostudzić.
Jajka roztrzepać.
Do miodu dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, jajka i orzechy.
Wymieszać, wstawić na 3 dni do lodówki przykryte folią.
Po 3 dniach:
Tortownicę średniej wielkości wysmarować margaryną / masłem. Bardzo cienko wylepiać ciasto. Ciasto klei się do rąk. Aby temu zapobiec należy maczać ręce w zimnej wodzie i dopiero brać ciasto i wylepiać.
Piec w 180 st. aż placki będą brązowe, ale nie spalone (nie mogą być blade).
Powinno wyjść ok 8 placków z tortownicy (ja robiłam w średniej blaszce u i wyszło mi 5 placków)
Przygotować masę:
Jajka ubić na parze z cukrem pudrem. Masło utrzeć na puch, dodać ubite jajka i kawę.
Masą przekładać placki.
Polewa:
[składniki: cukier – 4 łyżki, śmietana – 2 łyżki, kakao – 3 łyżki, masło – 6 dag, żelatyna – 1 łyżeczka]
Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody. Resztę składników zagotować. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać ją aż do rozpuszczenia. Można również kilka sekund w mikrofalówce. Dodać do masy. Zostawić do ostygnięcia. Gdy polewa zacznie delikatnie gęstnieć, polać całe ciasto.
Polewa ta jest lśniąca, nie łamie się, nie brudzi.
Tak przygotowane ciasto wstawić na minimum 2 dni do lodówki, żeby zmiękło i nabrało smaku.
Całe ciasto polać polewą.