Przepis na Tort Tomek

Składniki potrzebne do przepisu: Tort Tomek

  • jaja 3 sztuki
  • cukier 0,5 szklanki
  • mąka 0,5 szklanki
  • proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 3godz. 20min.
    Czas przygotowania: 120 min.
    Czas pieczenia: 80 min.

     

    jak przyrządzić Tort Tomek ?

    Biszkopt jasny: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Dodać cukier, następnie żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać kakao. Wymieszać i przelać do podłużnej formy wysmarowanej tłuszczem i piec w nagrzanym do 160 stopni piekarniku przez około 20 minut.

    Ciasto kokosowe: Białka ubić, dodać cukier. Dodać mąkę z kokosem i sok z cytryny. Wymieszać i przelać do wysmarowanej tłuszczem podłużnej formy. Piec około 15 minut w temperaturze 160 stopni.

    Biszkopt ciemny: Przygotować tak jak biszkopt jasny.

    Po przestudzeniu wykrawamy cienkie paski po każdej bocznej stronie (do połowy długości placka).

    Biszkopt: Przygotowujemy jak poprzednie. Po upieczeniu przekrawamy na pół.

    Krem: Przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Smarujemy wszystkie części tortu, zaczynając od biszkopta jasnego, ciasta kokosowego, następnie biszkopta ciemnego, a na koniec kolejno przekrojony na pół biszkopt. Do pozostałej części dodajemy barwnik spożywczy, mieszamy. Niebieską masą smarujemy wierzch tortu.

    Dekorujemy masą marcepanową zmieszaną z barwnikami i pisakami według uznania.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556