Składniki potrzebne do przepisu: Tort z orzechami i słonecznikiem
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
Czas przygotowania: 45 min.
jak przyrządzić Tort z orzechami i słonecznikiem ?
Biszkopt :
Białka jajek oddzielamy od żółtek i ubijamy. Po ubiciu dodajemy żółtka mieszamy, później dodajemy po kolei proszek do pieczenia, cukier, mąkę, olej roślinny i orzechy włoskie które wcześniej drobno siekamy.
Pieczemy w temp. 180 stopni przez około 25-30minut w tortownicy.
Po ostygnięciu kroimy biszkopt na pół.
1-dną puszkę kajmaku najlepiej korówkowego wykładamy na jeden biszkopt a drugą na drugi i składamy w jedno.
Ubijamy schłodzoną śmietankę kremówką z fixami i wykładamy na wierzch.
Przygotowujemy słonecznik na wierzch.
Masło rozpuszczamy na patelni dodajemy słonecznik mleko, cukier puder i podsmażamy aż się wszystko zagęści. Studzimy i wykładamy na bitą śmietanę i wkładamy do lodówki. Można zrobić połowę tej porcji gdyż ilość słonecznika jest duża a gruba warstwa ciężko może się przekroić.