Składniki potrzebne do przepisu: Truskawkowy torcik
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 30min.
Czas przygotowania: 90 min.
jak przyrządzić Truskawkowy torcik ?
Żółtka utrzeć z cukrem i dwoma rodzajami mąki. Zalać gorącym mlekiem i wymieszać. Postawić na parze i ubijać mikserem ok. 15 minut. Odstawić do ostygnięcia. Masło i margarynę utrzeć na puszysty krem. Mieszając, dodawać po łyżeczce masy żółtkowej i połowę porcji rozgniecionych truskawek. Resztę owoców (kilka odłożyć do dekoracji) dodać w całości. Na ułożone w tortownicy biszkopty wyłożyć masę. Nakryć drugą warstwą biszkoptów, pokryć masą, ozdobić plasterkami truskawek i zalać galaretką. Odstawić do zastudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijać mikserem około 3 – 4 minuty, następnie dodać cukier i śmietan – fix i ubijać do rozpuszczenia się cukru. Gotową sztywną śmietanę rozsmarować na powierzchni zastudzonej galaretki i udekorować wg własnego pomysłu. Dekorujemy owocami truskawek lub wg swojego pomysłu.