Przepis na Ucierane ciasto z mlekiem i truskawkami

Ucierane ciasto z mlekiem i truskawkami

Ile porcji: 12

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 15min.
Czas przygotowania: 30 min.
Czas pieczenia: 45 min.

Jak przyrządzić Ucierane ciasto z mlekiem i truskawkami?

Masło miksujemy z cukrem na puszysto. Dodajemy po jednym jajku, po każdym dokładnie miksując. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.

Mleko doprowadzamy do temperatury pokojowej. Dodajemy po 1/3 mąki i mleka, miksujemy, itd. do wykorzystania składników.

Wykładamy ciasto do formy o średnicy 25 cm. Wyrównujemy.

Truskawki umyte, osuszone i bez szypułek kroimy w ćwiartki, oprószamy mąką ziemniaczaną. Wykładamy na ciasto.

Wstawiamy całość do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 45 minut.

Studzimy i oprószamy cukrem pudrem.