Przepis na Uniwersalne kruche ciasto

Uniwersalne kruche ciasto

Ile porcji: 11

Łączny czas przyrzadzenia: 15min.
Czas przygotowania: 15 min.

Jak przyrządzić Uniwersalne kruche ciasto?

Oddzielić białka od żółtek. Z żółtek z cukrem ukręcić kogel- mogel (można mikserem). Mąkę wraz z proszkiem wysypujemy na stolnicę, dodać pokrojone na kawałki masło (można wsadzić na jakiś czas do zamrażalki i utrzeć na tarce) posiekać nożem. Do mąki dodać żółtka nadal siekając a po 2- 3 minutach dodać śmietanę i wszystko zarobić. Należy pamiętać, że kruche ciasto zagniata się rękami, aby dzięki ciepłu połączyć mąkę z tłuszczem. Nie należy jednak zagniatać ciasta zbyt długo bo nie będzie kruche tylko elastyczne. Ciasto podzielone na porcje włożone do plastikowych torebek i schowane w zamrażalniku można przetrzymywać bardzo długo po rozmrożeniu będzie jak świeże. Z tego ciasta można zarówno zrobić kruche ciastka, nadziewane rogaliki, szarlotki jako podstawa do serników lub innych wypieków.