Przepis na Walentynkowe, czekoladowe marzenie

Walentynkowe, czekoladowe marzenie

Ile porcji: 11

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.

Jak przyrządzić Walentynkowe, czekoladowe marzenie?

Ciasto:

Orzechy mielimy.

Czekoladę łamiemy na kawałki, stapiamy w kąpieli wodnej i studzimy.

Dodajemy masło roślinne, dokładnie miksujemy.

Jajka ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę, a następnie mieszamy z czekoladą.

Dodajemy przesianą mąkę, zmielone orzechy i proszek do pieczenia.

Całość mieszamy na gładką masę, przekładamy do natłuszczonej formy w kształcie serca.

Pieczemy 30 minut w temperaturze 170 stopni C.

Upieczone ciasto wyjmujemy z formy, studzimy, kroimy na 2krążki.

Konfiturę przecieramy przez sitko i smarujemy jeden krążek ciasta, przykrywamy drugim.

Dekoracja:

Migdały sparzamy i obieramy.

Połowę odkładamy, resztę siekamy.

Czekoladę stapiamy, mieszamy z kremówką oraz posiekanymi migdałami, oblewamy ciasto.

Wierzch serca dekorujemy całymi migdałami, wiórkami czekoladowymi, a także różyczkami i listkami z marcepana.