Przepis na Warkocz drozdżowy

Warkocz drozdżowy

Ile porcji: 11

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.

Jak przyrządzić Warkocz drozdżowy?

Łyżkę cukru wymieszać z 2-3 łyżkami lekko

podgrzanego mleka.

Wkruszyć drożdże, rozpuścić.

Mąkę przesiać do miski, pośrodku zrobić małe zagłębienie.

Wlać drożdże, przysypać mąką.

Odstawić pod przykryciem na 5 minut w ciepłe miejsce.

Do zaczynu dodać pozostałe mleko, cukier, cukier waniliowy, jajka, masło, rum, sól oraz otartą

skórkę z cytryny.

Składniki wyrobić mikserem na gładkie, jednolite ciasto.

Przykryć, odstawić na kolejne 10 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Ciasto drożdżowe podzielić na 3 części, z każdej uformować wałeczek.

Upleść warkocz, posmarować roztrzepanym żółtkiem, posypać cukrem kryształem.

Odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 175°C.