Przepis na Wielkanocny tort

Wielkanocny tort

Ile porcji: 11

Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
Czas przygotowania: 2 godz.

Jak przyrządzić Wielkanocny tort?

Żółtka oddzielić od białek, z białek ubić sztywną pianę, żółtka utrzeć z cukrem i rumem, delikatnie wymieszać z pianą. Nie przerywając mieszania, stopniowo dodać obie mąki, proszek do pieczenia i startą czekoladę. Piec w tortownicy 50 minut w temp. 170*C.

Ostudzone ciasto przekroić na 3 krążki.

Krem:

Budyń ugotować na mleku,przestudzić, dodać żółtka oraz cukier, starannie wymieszać. Masło utrzeć na puszystą masę, dodać zimny budyń, wiśniówkę i startą czekoladę. 5-7 łyżek kremu odłożyć. Pozostałym posmarować dwa placki, posypać wierzch każdego warstwą mielonych migdałów.

Przełożone kremem placki złożyć jeden na drugi, wierzch i boki ciasta posmarować cienką warstwą pozostawionego kremu. Polewę rozpuścić, gorącą najpierw posmarować brzegi tortu, następnie pozostałą szybko wylać na środek ciasta, lekko rozprowadzić pędzlem, udekorować wg uznania. Wstawić do lodówki.