Przepis na Wieniec bananowo-orzechowy

Wieniec bananowo-orzechowy

Ile porcji: 6

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 15min.
Czas przygotowania: 75 min.

Jak przyrządzić Wieniec bananowo-orzechowy?

Orzechy siekamy a czekoladę kruszymy. Pięć bananów myjemy i obieramy, kroimy w kostkę i skrapiamy 4 łyżkami soku z cytryn. Tłuszcz ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym, jajkami i szczyptą soli na puszystą masę. Łączymy z mąką i proszkiem do pieczenia. Dodajemy 15 dkg orzechów laskowych, 5 dkg czekolady i pokrojone banany.

Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką okrągłej formy z kominkiem. Pieczemy 50 minut w piekarniku nagrzanym do 170’C. Wyjmujemy i studzimy.