Przepis na Wiewiórka cioci Władzi

Wiewiórka cioci Władzi

Ile porcji: 15

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 25min.
Czas przygotowania: 30 min.
Czas pieczenia: 55 min.

Jak przyrządzić Wiewiórka cioci Władzi?

Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a następnie skropić sokiem z cytryny. Rodzynki zalać wrzątkiem. Orzechy i czekoladę posiekać. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno z odrobiną soli. Stopniowo dodać cukier, żółtka oraz masło.

Mąkę wymieszać z proszkiem, sodą i cynamonem.

Dodać do masy, wymieszać. Na koniec dodać bakalie, wszystko razem wymieszać.

Ciasto przelać do wysmarowanej i posypanej bułką tartą blachy.

Piec około 55 minut w temperaturze 180 stopni.

Po upieczeniu ciasto można polukrować lub polać czekoladą.