Przepis na Wykwintne ciasto jabłkowo – orzechowe

Wykwintne ciasto jabłkowo – orzechowe

Ile porcji: 20

Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 5min.
Czas przygotowania: 50 min.
Czas pieczenia: 30 min.
Czas smażenia: 45 min.

Jak przyrządzić Wykwintne ciasto jabłkowo – orzechowe?

Ciasto:

Margarynę ucieramy z cukrem pudrem i waniliowym, dodajemy żółtka a na końcu mąkę z proszkiem. Wykładamy do dwóch blaszek 25/36. Białka ubijamy z cukrem. Pianę rozprowadzamy na plackach, następnie posypujemy oba orzechami. Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut.

Biszkopt orzechowy:

Białka ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, orzechy i bułkę tartą. Lekko mieszamy, dzielimy na 2 części i pieczemy w 180 stopniach na blasze 26/36 przez 30 minut.

Masa z jabłek:

Jabłka obieramy, ścieramy na dużej tarce, dusimy pod przykryciem około 45 minut następnie dodajemy galaretkę i cukier do smaku, mieszamy do rozpuszczenia i ściągamy z gazu.

Krem:

W niewielkiej ilości mleka roztrzepać żółtka, mąki. Resztę mleka zagotować z cukrem. Do gotującego wlać żółtka i ugotować krem. Margarynę utrzeć z zimnym kremem.

Przełożenie:

Ciasto – masa z jabłek – biszkopt orzechowy – krem – ciasto – dowolna dekoracja.