Przepis na Z wafelkami

Z wafelkami

Ile porcji: 25

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 45min.
Czas przygotowania: 30 min.
Czas pieczenia: 75 min.

Jak przyrządzić Z wafelkami?

1. Biszkopt:

Z podanych składników pieczemy biszkopt:

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy po trochę cukru, następnie dodajemy żółtka, wodę, olej i sypkie składniki- wszystko miksujemy i przelewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 min w temp. 170 stopni.

2. Wkładka:

Z podanych składników przygotowujemy wkładkę do placka:

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, żółtka, wiórki i posiekane orzechy oraz pokruszone wafelki. Przygotowaną masę przelewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 45 min w temp. 160 stopni.

3. Masa:

Mleko podgrzewamy, dodajemy czekoladę. Studzimy. Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy zimne mleko z czekoladą i alkohol, miksujemy.

4. Przełożenie:

Biszkopt przekrawamy na 2 części. Na jednej z nich rozsmarowujemy połowę masy, przykładamy wkładką, dajemy następną część masy, przykrywamy drugą połówką biszkopta.

Wierzch polewamy polewą. (czubata łyżka kakao, 4 łyżeczki cukru, łyżeczka masła, 2 łyżeczki zimnej wody- z podanych składników wykonujemy polewę).