Przepis na Zawijaniec ślimakowy z orzechami

Zawijaniec ślimakowy z orzechami

Ile porcji: 6

Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 45min.
Czas przygotowania: 2 godz.
Czas pieczenia: 45 min.

Jak przyrządzić Zawijaniec ślimakowy z orzechami?

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy łyżkę mąki i cukru. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Po kilkunastu minutach dodajemy mąkę, masło, żółtka, cukier i sól i zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie lub zbyt gęste, dodajemy odrobinę mąki lub mleka. Odstawiamy na około pół godziny w ciepłe miejsce.

Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą z nich rozwałkowujemy w prostokąt o wymiarach około 25 x 30 cm Ciasto smarujemy białkiem i smarujemy masą orzechową. Zwijamy ciasno w roladę. Kroimy w 5 cm kawałki i układamy ściśle w formie. Smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy po wierzchu orzechami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st C. Pieczemy około 45 minut.