Przepis na Złote ciasto

Złote ciasto

Ile porcji: 11

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.

Jak przyrządzić Złote ciasto?

Mirabelki umyć, osączyć i wydrylować.

Żółtka z połową cukru utrzeć do białości.

Nadal ucierając, dodać mąkę, twarożek, proszek i alkohol.

Ucierać, aż masa będzie jednolita.

Schłodzonym kruchym ciastem wylepić sporą tortownicę, ponakłuwać je i wstawić na 15 min do piekarnika nagrzanego do 180°C.

Z białek ubić sztywną pianę, dodać do niej pozostały cukier, jeszcze chwilę ubijać i delikatnie mieszając – połączyć z masą żółtkowo-twarożkową.

Gdy ciasto w piekarniku zacznie się rumienić, wyjąć je i rozsmarować na nim masę jajeczno-twarożkową, a następnie ułożyć mirabelki.

Wstawić ciasto do piekarnika i piec jeszcze 25-30 min. Posypać cukrem pudrem.