Przepis na Zygfrydki – śląski smakołyk

Zygfrydki – śląski smakołyk

Ile porcji: 6

Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
Czas przygotowania: 30 min.

Jak przyrządzić Zygfrydki – śląski smakołyk?

Miękkie masło utrzeć z cukrem zwykłym i waniliowym.

Dodać jajka i śmietanę.

Wsypać mąkę i proszek do pieczenia.

Ciasto wyrobić na gładką masę, przełożyć do foliowej torebki.

W jej rogu wyciąć małą dziurkę.

Na posmarowany smalcem pergamin wycisnąć obręcze.

W szerokim rondlu rozgrzać olej.

Na gorący tłuszcz położyć pergamin z ciastkami (papierem do góry).

Chwilę odczekać, a gdy ciastka oderwą się od pergaminu, papier usunąć.

Ciastka przewrócić na drugą stronę i dosmażyć.

Po wystudzeniu zygfrydki posypać cukrem pudrem.