Przepis: Jajka przepiórcze w galarecie
Ile porcji: 6
Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
Czas przygotowania: 30 min.
Jak przygotowaćJajka przepiórcze w galarecie ?
Jajka przepiórcze ugotuj na twardo, ostudż, obierz i przekrój na połówki. Marchew obierz, opłucz i pokrój w drobną kostkę. Zagotuj warzywny wywar, włóż marchewkę i groszek. Wszystko gotuj ok. 5 min.
Marchewkę i groszek wyjmij łyżką cedzakową, osącz. Do gorącego wywaru dodaj żelatynę i mieszaj, aż się całkowicie rozpuści. Galaretkę dopraw do smaku sokiem z cytryny i solą.
Do foremek wlej na na dno po łyżce galaretki i odstaw do zastudzenia. Włóż da środka po 3-4 połówki jajek przepiórczych przekładając je marchewką, groszkiem i piórkami koperku. Przygotowane danie odstaw do lodówki na kilka godzin.