Jak przygotować Kiełbaska domowej roboty?

Przepis: Kiełbaska domowej roboty

Ile porcji: 3

Łączny czas przyrzadzenia: 4godz. 0min.
Czas przygotowania: 60 min.
Czas gotowania: 180 min.

Jak przygotowaćKiełbaska domowej roboty ?

Mięso podzielić na trzy części. Pierwszą część zmielić na metkę. Drugą część zmielić jak na mielone, a trzecią część pokroić w kostkę. Dodać wszystkie przyprawy, obrana startą na drobnych oczkach cebulkę i wodę. Masę mięsną dokładnie wymieszać i odstawić w chłodne miejsce na 30-60 minut. Po tym czasie włożyć do sterylnie czystych i suchych słoików lub w plastikowe specjalne worki do kiełbas. Ja użyłam worków i mięsną masę podzieliłam na trzy kiełbaski. Końcówki należy mocno i dokładnie zawiązać macną nitką, dratwą. Włożyć kiełbaski do garnka z wodą i postawić na mały ogień. Kiełbaski parzyć w bardzo gorącej wodzie lecz nie gotować. Parzymy ok. 3 godziny czasu w razie zagotowania się wody dolać trochę zimnej. Gotowe kiełbasy wyjąć i zostawić do całkowitego ostudzenia potem włożyć do lodówki na kilka godzin. Wytworzona galaretka nie stężeje całkowicie i będzie lekko płynna. Można dodać kawałek zmielonej skórki i wtedy efekt będzie lepszy.

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22553