Przepis: Królik duszony w cebuli
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
Czas przygotowania: 45 min.
Jak przyrządzić Królik duszony w cebuli?
Pozbawione błon i żyłek mięso wycieramy ściereczką obficie skropioną octem, nacieramy solą i szpikujemy kawałkami słoniny, oprószonymi białym pieprzem.
Na spód brytfanny wlewamy łyżkę oliwy, rozkładamy porcje mięsa, wierzch polewamy oliwą i wstawiamy do nagrzanego do temp. 160 stopni C piekarnika.
Gdy mięso zacznie się rumienić, posypujemy je pokrojoną w cienkie piórka cebulą, podlewamy 4 łyżkami rosołu, przykrywamy i dusimy do miękkości (cebula powinna lekko zbrunatnieć).
Wytworzony sos, gdy trzeba, podlewamy pozostałym rosołem, doprawiamy do smaku.