Przepis: Rolada ze schabu
Ile porcji: 8
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 30min.
Czas przygotowania: 90 min.
Jak przyrządzić Rolada ze schabu?
Schab umyj i osusz. Mięso natrzyj tymiankiem, pieprzem oraz roztartym z solą czosnkiem. Włóż na godzinę do lodówki. Następnie rozetnij mięso tak aby uzyskać duży płat. Lekko rozbij. Pieczarki pokrój, cebulę posiekaj i razem podsmaż na maśle. Wystudź, dodaj bułkę tartą, ser oraz natkę. Przypraw do smaku sokiem cytrynowym, solą oraz pieprzem.
Na mięsie rozłóż farsz pieczarkowy. Zwiń, zepnij wykałaczkami. Wierzch obłóż plasterkami boczku. Przełóż do brytfanki szwem do dołu. Podlej kilkoma łyżkami wody. Piecz ok. 1 godz. w temp. 180 st, często polewając sosem z pieczenia.