Przepis na Gołąbki bez liści

Składniki potrzebne do przepisu: Gołąbki bez liści

  • kapusta biała 1 mała główka
  • >mięso mielone 1/2 kg
  • cebula 1 szt
  • kasza manna 2 łyżki
  • jajka 2 szt
  • ryż 3/4 szkl
  • woda 1,5 szkl
  • >rosołek 1 kostka
  • sól
  • >przyprawa uniwersalna
  • pieprz czarny
  • koncentrat pomidorowy 4 łyżki
  • woda 4 szkl
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 30min.
    Czas przygotowania: 90 min.

     

    jak przyrządzić Gołąbki bez liści ?

    Ryż opłukać w zimnej wodzie, następnie ugotować na wodzie (1,5szkl) z kostką rosołową. Ostudzić.

    Kapustę posiekać i posolić, w razie potrzeby zlać wodę, którą puściła kapusta.

    Cebulę pokroić w kostkę, dodać do kapusty. Dodać też zimny ryż, jajka, kaszę manną, mięso mielone oraz przyprawy (do smaku). Dokładnie wymieszać, formować kotleciki, które można panierować w bułce tartej, ale niekoniecznie. Smażyć na rozgrzanym oleju, przekładać do brytfanny.

    Około litra wody wymieszać z koncentratem pomidorowym, zalać podsmażone kotleciki. Dusić na małym ogniu.

    Podawać z ziemniakami lub chlebem.