Przepis na Gołąbki inaczej

Składniki potrzebne do przepisu: Gołąbki inaczej

  • kapusta biała 1/2 główki
  • ryż ugotowany 1 szklanka
  • >mięso mielone 1/2 kilograma
  • pieprz 1 łyżeczka
  • >vegeta 1 łyżka
  • pieczarki 1/2 kilograma
  • >kaszka manna 1/2 szklanki
  • bułka tarta 1/4 szklanki
  • olej do smażenia
  • przecier pomidorowy 1 słoiczek
  • mąka do zagęszczenia
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
    Czas przygotowania: 2 godz.

     

    jak przyrządzić Gołąbki inaczej ?

    Kapustę poszatkować lub zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Pieczarki oczyścić, pokroić na kawałki i obgotować. Do dużej miski wrzucić mięso, przestudzone pieczarki, ryż i resztę składników.

    Dokładnie wymieszać. Jeśli wydaje nam się, że jest mało słone dodajemy wegety. Powinno być dość ścisłe tak żeby można formować kuleczki. Jeśli nie ma odpowiedniej konsystencji można dodać jeszcze bułki tartej.

    Rozgrzać tłuszcz na patelni i formując kulki (dowolnej wielkości) obsmażać je z każdej strony dość mocno. W garnku zagotować wodę z przecierem pomidorowym i przyprawami i wrzucać tam usmażone gołąbki. Gotować na małym ogniu ok.1 godz. Zagęścić mąką rozmąconą w wodzie.