Przepis na Golonka duszona w piwie

Składniki potrzebne do przepisu: Golonka duszona w piwie

  • >golonka 2 sztuki średnie
  • piwo jasne 2 szkl
  • cebula 2 szt duże
  • musztarda 1 łyżka
  • >jałowiec utłuczony 1 łyżka
  • smalec 2 łyżki
  • sól
  • pieprz
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
    Czas przygotowania: 1 dni

     

    jak przyrządzić Golonka duszona w piwie ?

    Golonki dokładnie myjemy i nacieramy mieszanką musztardy, jałowca, soli i pieprzu. Wstawiamy na noc do lodówki.

    Następnego dnia obieramy cebule i kroimy w plastry, smażymy na łyżce smalcu.

    Osobno podsmażamy na rumiano golonki i wkładamy do rondla z grubym dnem, dodajemy cebulę, wlewamy piwo, zagotowujemy.

    Dusimy na małym ogniu do miękkości – około dwie godziny.