Przepis na Kurczak gotowany w rosole

Składniki potrzebne do przepisu: Kurczak gotowany w rosole

  • włoszczyzna 15 – 20 dag
  • kurczak 1/2 szt
  • woda 2 – 3 szklanki
  • pieprz 6 ziaren
  • liść laurowy 1 szt
  • cebula 1 szt
  • >kostka „rosołu z drobiu” 1 szt
  • ziele angielskie 6 szt
  • >zielona pietruszka
  • koperek
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 50min.
    Czas przygotowania: 10 min.
    Czas gotowania: 40 min.

     

    jak przyrządzić Kurczak gotowany w rosole ?

    Włoszczyznę umyć, oczyścić i opłukać. Zalać 2-3 szklankami wrzącej wody, zagotować, włożyć dokładnie umytego kurczaka, dodać trochę soli, pieprzu, ziela, listek laurowy, cebulkę, koperku i zielonej pietruszki (listki zostawić) i gotować 30-40 minut, aż kurczak będzie miękki. Ugotowaną połówkę kurczaka podzielić na 2 porcje i podać na talerzu ozdobionym ugotowanymi warzywami i posypany zieloną pietruszką. Aby rosół był bardziej esencjonalny, dodać kostkę „rosołu z drobiu”, siekaną zieloną pietruszkę i koperek. Czas wykonania około 45 minut. Przepis pochodzi z książki „nastolatki gotują” autorstwa pani sabiny witkowskiej.