Przepis na Kurczak po hajducku

Składniki potrzebne do przepisu: Kurczak po hajducku

  • kurczak 1 szt
  • pieprz 1 łyżeczka
  • boczek wędzony 10 dkg
  • przecier pomidorowy 2 łyżki
  • cebula 1 szt duża
  • białe wino 1/2 litra
  • czosnek 1 ząbek
  • tłuszcz 10 dkg
  • sól
  • mąka 1 łyżka
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
    Czas przygotowania: 45 min.

     

    jak przyrządzić Kurczak po hajducku ?

    Kurczaka podzielić na osiem porcji i razem z podrobami umyć. Boczek pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na tłuszczu, dodać posiekaną cebulę i rozdrobniony czosnek. Gdy wszystko usmażyło się na złoty kolor, dodać porcje kurczaka, posolić, oprószyć pieprzem i dusić pod przykryciem z dodatkiem niewielkiej ilości wody, aż mięso będzie na wpół miękkie. Potem zdjąć pokrywkę i kurczaka potrzymać tak długo na ogniu, aż wygotuje się cały powstały sos i pozostanie jedynie tłuszcz. Wtedy dodać przecier pomidorowy i białe wino, dobrze wymieszać i pod przykryciem gotować do miękkości. Sos musi być zawiesisty. Podawać z duszonym ryżem.

    Smacznego.