Przepis na Kurczak w sosie koperkowym

Składniki potrzebne do przepisu: Kurczak w sosie koperkowym

  • kurczak 1 ugotowany z rosołu
  • rosół 150 ml
  • masło 3 łyżki
  • mąka 2 łyżeczki
  • koperek 2 pęczki
  • śmietana 100 ml
  • żółtka 3 szt
  • >sok z 0,5 cytryny 1 łyżka
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
    Czas przygotowania: 30 min.

     

    jak przyrządzić Kurczak w sosie koperkowym ?

    Obrać mięso z kurczaka i pokroić na kostkę i obsmażyć je krótko3 min. Na 2 łyżkach masła i zdjąć z ognia. 1 łyżkę masła rozpuścić wsypać mąkę i smażyć na średnim ogniu 2 min. Ciągle mieszając wlać rosół i gotować 5 min. Wsypać drobno pokrojony koperek, wlać śmietanę z żółtkami doprowadzić do smaku przyprawami . Podgrzać ale nie doprowadzając do wrzenia.