Składniki potrzebne do przepisu: Kurczak z papryka zapiekany w ciescie
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 15min.
Czas przygotowania: 75 min.
jak przyrządzić Kurczak z papryka zapiekany w ciescie ?
Wszystkie składniki ciasta łączymy i zagniatamy ciasto. Dzielimy go na cztery części i rozwałkowujemy na cienkie plastry.
Piersi kurczaka kroimy na drobne kawałki, papryki w paski i cebule w piórka.
Na oleju podsmażamy piersi kurczaka, dodajemy cebule i papryki i dusimy około 15 minut.
Jajka roztrzepujemy, fetę rozdrabniamy i razem łączymy. Dodajemy jajka do kurczaka, sól i pieprz do smaku i nać pietruszki.
Dużą okrągłą formę smarujemy olejem. Kładziemy jeden z plastrów, marszcząc go i polewamy go trochę olejem. Kładziemy znowu następny plaster ciasta, marszczymy go i rozprowadzamy na nim cale nadzienie. W ten sam sposób kładziemy pozostałe plastry ciasta. Wierzchni plaster kropimy jeszcze trochę woda i nacinamy nożem tworząc porcje tak, żeby nie przekroić brzegów.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 180 stopni około 50-60 minut.