Przepis na Kurczak z papryka zapiekany w ciescie

Składniki potrzebne do przepisu: Kurczak z papryka zapiekany w ciescie

  • mąka pszenna 750 g
  • woda ciepła 1,5 szklanki
  • olej z oliwek 1 szklanka
  • ocet winny 1 łyżeczka
  • sól szczypta
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 15min.
    Czas przygotowania: 75 min.

     

    jak przyrządzić Kurczak z papryka zapiekany w ciescie ?

    Wszystkie składniki ciasta łączymy i zagniatamy ciasto. Dzielimy go na cztery części i rozwałkowujemy na cienkie plastry.

    Piersi kurczaka kroimy na drobne kawałki, papryki w paski i cebule w piórka.

    Na oleju podsmażamy piersi kurczaka, dodajemy cebule i papryki i dusimy około 15 minut.

    Jajka roztrzepujemy, fetę rozdrabniamy i razem łączymy. Dodajemy jajka do kurczaka, sól i pieprz do smaku i nać pietruszki.

    Dużą okrągłą formę smarujemy olejem. Kładziemy jeden z plastrów, marszcząc go i polewamy go trochę olejem. Kładziemy znowu następny plaster ciasta, marszczymy go i rozprowadzamy na nim cale nadzienie. W ten sam sposób kładziemy pozostałe plastry ciasta. Wierzchni plaster kropimy jeszcze trochę woda i nacinamy nożem tworząc porcje tak, żeby nie przekroić brzegów.

    Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 180 stopni około 50-60 minut.