Przepis na Marchewkowy kurczak na słodko

Składniki potrzebne do przepisu: Marchewkowy kurczak na słodko

  • pierś z kurczaka podwójna 400 g
  • marchew 400 g
  • cebula duża 2 szt
  • masło 1 łyżka
  • cukier 4 łyżeczki
  • >sos chiński słodko ostry
  • oliwa z oliwek lub olej
  • sól
  • pieprz biały
  • pieprz ziołowy
  • curry
  • papryka słodka mielona
  • majeranek
  • >vegeta lub kucharek
  • ryż
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 15min.
    Czas przygotowania: 75 min.

     

    jak przyrządzić Marchewkowy kurczak na słodko ?

    Pierś z kurczaka umyć i pokroić w kostke. Przyprawić niedużą ilością soli, opruszyć pieprzem białym i ziołowym, majerankiem, papryką słodką, curry i vegetą. Całość wymieszać tak aby mięso było doprawione ze wszystkich stron. Odstawić do lodówki na godzinę (generalnie im dłużej tym lepiej).

    Marchewkę obrać, pokroić w poprzek na mniejsze kawałki. Duże pokroić wzdłuż na dwoje lub czworo, małe zostawić całe. W rondelku rozpuścić masło (na niewielkim ogniu). Dodać marchewkę i wymieszać. Dodać wodę tak aby przykryła marchewkę. Całość posolić i dodać białego pieprzu. Gotować na niewielkim ogniu bez przykrycia aż do wyparowania wody – marchewka powinna być już wtedy miękka. Jeśli nie jest to można dodać jeszcze niedużej ilości wody.

    Podczas gotowania marchewki pokroić w drobną kostkę cebulę i zeszklić na oliwie z oliwek lub oleju. Można dodać szczyptę vegety do cebuli.

    Gdy cebula będzie już gotowa przełożyć ją na talerz lub do salaterki. Na rozgrzanym oleju lub oliwie usmażyć pierś z kurczaka (im olej cieplejszy tym bardziej soczyste będzie mięso!). Dodać cebule i chwilkę poddusić.

    W tym czasie powinna być juz gotowa marchewka do której dodajemy cukier i intensywnie mieszamy ciągle podgrzewając. Gdy cukier już ładnie utworzy glazurkę na marchewce dodajemy ją do mięsa i cebuli. Wszystko razem mieszamy i dusimy przez 5 min pod przykryciem na małym ogniu. Na koniec dodajemy Sos słodko ostry (np. Tao Tao) według uznania. 2-3 łyżki powinny być wystarczające. Można dodać posiekany plasterek papryczki jalpeno z zalewy.

    Podawać na ciepło z białym ryżem. Doskonale smakuje również odgrzewane.