Przepis na Pikantne pieczone żeberka

Pikantne pieczone żeberka

Ile porcji: 4

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 30min.
Czas przygotowania: 90 min.

Jak przyrządzić Pikantne pieczone żeberka?

Żeberka umyć, osuszyć, pokroić na porcje. Natrzeć solą, majerankiem i kminkiem. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu.

Przygotować sos: keczup połączyć z miodem, musztardą, sosem sojowym, olejem i wódką. dodać pół szklanki wody z rozmieszaną mąką ziemniaczaną.

Doprawić rozgniecionym czosnkiem, pieprzem oraz tabasco. Połową przygotowanego sosu zalać żeberka i odstawić do lodówki na 3-4 godziny. Następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180*C i piec 50-60 minut.

W czasie pieczenia żeberka kilkakrotnie obrócić i często polewać resztą sosu, a potem sosem z pieczenia. Podawać z frytkami.