Składniki potrzebne do przepisu: Ziemniaczany hamburger
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
Czas przygotowania: 45 min.
jak przyrządzić Ziemniaczany hamburger ?
Ziemniaki obrać, umyć i drobno zetrzeć na tarce. Cebulę posiekać. ziemniaki wymieszać z cebulą, mąką i jajkiem, przyprawić solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać. Masło rozgrzać na patelni, smażyć na nim 8 placków z ziemniaczanego ciasta na złoty kolor ( często odwracać). zdjąć z patelni zabezpieczyć przed wystygnięciem ( np. wstawić do ciepłego piekarnika). Dymkę oczyścić, pokroić w ukośne krążki, pomidory pokroić w kostkę. rozgrzać olej na patelni i smażyć na nim mielone mięso ( często mieszać ! ). Przyprawić mięso do smaku papryką, solą i pieprzem cayenne, dodać do tego pomidory i 3/4 dymki, smażyć jeszcze kilka minut. Czosnek obrać przecisnąć przez praskę, cytrynę sparzyć, osuszyć, połowę skórki zetrzeć na tarce, owoc przekroić na pół i z jednej połówki wycisnąć sok. Zrobić sos: jogurt wymieszać ze śmietaną, czosnkiem, startą skórką z cytryny i łyżką soku cytrynowego. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać do sosu resztę dymki. Liście sałaty opłukać i osuszyć. Na 4 talerzach położyć po jednym liściu sałaty, na każdym umieścić po placku ziemniaczanym, potem na placek porcje mięsa i smażonych pomidorów, przykryć drugim plackiem i udekorować kleksem sosu. Resztę sosu przelać do sosjerki i podawać na stół.
Te hamburgery są pyszne, bo sycą jak typowe, a nie boli po nich brzuch jak po mcdonaldzie