Przepis na Zrazy wołowe zawijane

Zrazy wołowe zawijane

Ile porcji: 4

Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 30 min

Jak przyrządzić Zrazy wołowe zawijane?

Mięso pokroić skośnie w poprzek włókien na 4 szerokie plastry, pobić tłuczkiem na cienki płat.

Słoninę i ogórek pokroić w paski.

Płaty mięsa posmarować musztardą, nakładać po 2-3 paski ogórka i słoniny, zawijać, spiąć wykałaczkami.

Zrazy oprószyć mąką i smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron.

Wlać 1/8l wody, dusić powoli pod przykryciem do miękkości.

Gdy zrazy są miękkie, oprószyć sos resztą mąki, doprawić solą i pieprzem, zagotować, dodać śmietanę. Jeśli sos jest za gęsty, rozrzedzić rosołem lub wodą.

Wyjąć wykałaczki, zrazy ułożyć na półmisku i polać sosem.

Podawać z kaszą gryczaną.

Smacznego