Soczyste udka duszone z pieczarkami – domowy obiad

Czas przygotowania: 1 godzina Porcja: 4 osoby

Składniki:

  • 8 udek z kurczaka
  • 500 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka bulionu
  • 2 łyżki mąki
  • Sól i pieprz do smaku
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • Natka pietruszki

Przygotowanie:

  1. Przygotowanie mięsa:
    • Udka myjemy i osuszamy
    • Nacieramy solą i pieprzem
    • Obtaczamy w mące
  2. Przygotowanie warzyw:
  3. Duszenie:
    • Na patelni rozgrzewamy olej z masłem
    • Obsmażamy udka na złoty kolor
    • Dodajemy cebulę i czosnek
    • Wkładamy pieczarki
    • Dodajemy przyprawy
    • Zalewamy bulionem
    • Dusimy pod przykryciem około 40 minut

Wskazówki:

  • Udka powinny być podobnej wielkości
  • Pieczarki nie mogą być zbyt drobno pokrojone
  • Sos można zagęścić mąką
  • Mięso często obracać podczas duszenia

Podawanie:

  • Z kaszą lub ziemniakami
  • Posypane natką pietruszki
  • Z surówką
  • Polane powstałym sosem

Przechowywanie:

  • W lodówce do 2-3 dni
  • Można zamrozić bez sosu
0/5 (0 Reviews)