Czas przygotowania: 1 godzina Porcja: 4 osoby
Składniki:
- 8 udek z kurczaka
- 500 g pieczarek
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oleju
- 1 szklanka bulionu
- 2 łyżki mąki
- Sól i pieprz do smaku
- 2 listki laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- Natka pietruszki
Przygotowanie:
- Przygotowanie mięsa:
- Udka myjemy i osuszamy
- Nacieramy solą i pieprzem
- Obtaczamy w mące
- Przygotowanie warzyw:
- Duszenie:
- Na patelni rozgrzewamy olej z masłem
- Obsmażamy udka na złoty kolor
- Dodajemy cebulę i czosnek
- Wkładamy pieczarki
- Dodajemy przyprawy
- Zalewamy bulionem
- Dusimy pod przykryciem około 40 minut
Wskazówki:
- Udka powinny być podobnej wielkości
- Pieczarki nie mogą być zbyt drobno pokrojone
- Sos można zagęścić mąką
- Mięso często obracać podczas duszenia
Podawanie:
- Z kaszą lub ziemniakami
- Posypane natką pietruszki
- Z surówką
- Polane powstałym sosem
Przechowywanie:
- W lodówce do 2-3 dni
- Można zamrozić bez sosu