Czas przygotowania: 2,5 godziny Porcja: 6-8 osób
Składniki:
Na mięso:
- 1,5 kg łopatki wieprzowej
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 mały seler
- 2 łyżki oleju
- Sól i pieprz
Do marynaty:
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka majeranku
- 2 listki laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 4 ziarna pieprzu
Na sos:
- 2 szklanki wywaru
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki masła
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Marynowanie mięsa:
- Łopatkę nacieramy marynatą ze wszystkich stron
- Odstawiamy na minimum 2 godziny, najlepiej na noc
- Przygotowanie pieczeni:
- Pieczenie:
- Piekarnik nagrzewamy do 180°C
- Pieczemy około 1,5-2 godziny
- Podczas pieczenia podlewamy mięso wytworzonym sosem
- Przygotowanie sosu:
- Masło roztapiamy w rondelku
- Dodajemy mąkę i przesmażamy
- Stopniowo wlewamy wywar z pieczeni
- Gotujemy do zgęstnienia
- Doprawiamy do smaku
Wskazówki:
- Mięso przed pieczeniem powinno mieć temperaturę pokojową
- Regularnie podlewaj pieczeń podczas pieczenia
- Przed krojeniem odstaw mięso na 10-15 minut
- Sos możesz przecedzić dla uzyskania gładkiej konsystencji
Podawanie: Doskonale smakuje z:
- Ziemniakami
- Kaszą
- Kluskami śląskimi
- Surówkami
Przechowywanie: W lodówce do 3 dni. Można zamrozić.