Soczysta łopatka w sosie pieczeniowym – klasyczne danie obiadowe

Czas przygotowania: 2,5 godziny Porcja: 6-8 osób

Składniki:

Na mięso:

  • 1,5 kg łopatki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • 2 łyżki oleju
  • Sól i pieprz

Do marynaty:

  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 ziarna pieprzu

Na sos:

  • 2 szklanki wywaru
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki masła
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Marynowanie mięsa:
    • Łopatkę nacieramy marynatą ze wszystkich stron
    • Odstawiamy na minimum 2 godziny, najlepiej na noc
  2. Przygotowanie pieczeni:
    • Warzywa kroimy w grubsze kawałki
    • W brytfannie rozgrzewamy olej
    • Mięso obsmażamy ze wszystkich stron
    • Dodajemy pokrojone warzywa
    • Podlewamy niewielką ilością wody
  3. Pieczenie:
    • Piekarnik nagrzewamy do 180°C
    • Pieczemy około 1,5-2 godziny
    • Podczas pieczenia podlewamy mięso wytworzonym sosem
  4. Przygotowanie sosu:
    • Masło roztapiamy w rondelku
    • Dodajemy mąkę i przesmażamy
    • Stopniowo wlewamy wywar z pieczeni
    • Gotujemy do zgęstnienia
    • Doprawiamy do smaku

Wskazówki:

  • Mięso przed pieczeniem powinno mieć temperaturę pokojową
  • Regularnie podlewaj pieczeń podczas pieczenia
  • Przed krojeniem odstaw mięso na 10-15 minut
  • Sos możesz przecedzić dla uzyskania gładkiej konsystencji

Podawanie: Doskonale smakuje z:

  • Ziemniakami
  • Kaszą
  • Kluskami śląskimi
  • Surówkami

Przechowywanie: W lodówce do 3 dni. Można zamrozić.

0/5 (0 Reviews)