Przepis: Karp w galarecie
Ile porcji: 3
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 40min.
Czas przygotowania: 100 min.
Jak przygotowaćKarp w galarecie ?
Karpia oczyścić, sprawić, usunąć skrzela, płetwy i oczy, dokładnie umyć i pokroić w niewielkie dzwonka.
Cebulę obrać i grubo pokroić, marchewki oczyścić trzy z nich pokroić w durzą kostkę, dwie pozostawić w całości.
Do rondla włożyć głowę i skrawki ryby, cebulę, marchew, zalać wodą i wsypać cukier.
Gotować 30 minut, po czym wyjąć małe marchewki i odłożyć, a wywar przecedzić.
Dzwonka karpia włożyć do rondla i zalać wywarem.
Przykryć pokrywą, doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut.
Zdjąć z ognia, odkryć i pozostawić rybę w wywarze aż do ostygnięcia.
Ostrożnie wyjąć dzwonka z wywaru, zdjąć skórę, ości, włożyć je do wywaru i gotować kolejne 15 minut, po czym odcedzić, dodać pieprzu i soli.
W kilku łyżkach zimnej wody namoczyć żelatynę, a gdy napęcznieje, włożyć je do wywaru i podgrzać go.
Odłożone marchewki pokroić w krążki, na półmisku ułożyć kawałki ryby i marchewkę, zalać przecedzonym i ostudzonym wywarem.
Wstawić do lodówki.