Jak przygotować Karp w galarecie?

Przepis: Karp w galarecie

Ile porcji: 3

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 40min.
Czas przygotowania: 100 min.

Jak przygotowaćKarp w galarecie ?

Karpia oczyścić, sprawić, usunąć skrzela, płetwy i oczy, dokładnie umyć i pokroić w niewielkie dzwonka.

Cebulę obrać i grubo pokroić, marchewki oczyścić trzy z nich pokroić w durzą kostkę, dwie pozostawić w całości.

Do rondla włożyć głowę i skrawki ryby, cebulę, marchew, zalać wodą i wsypać cukier.

Gotować 30 minut, po czym wyjąć małe marchewki i odłożyć, a wywar przecedzić.

Dzwonka karpia włożyć do rondla i zalać wywarem.

Przykryć pokrywą, doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut.

Zdjąć z ognia, odkryć i pozostawić rybę w wywarze aż do ostygnięcia.

Ostrożnie wyjąć dzwonka z wywaru, zdjąć skórę, ości, włożyć je do wywaru i gotować kolejne 15 minut, po czym odcedzić, dodać pieprzu i soli.

W kilku łyżkach zimnej wody namoczyć żelatynę, a gdy napęcznieje, włożyć je do wywaru i podgrzać go.

Odłożone marchewki pokroić w krążki, na półmisku ułożyć kawałki ryby i marchewkę, zalać przecedzonym i ostudzonym wywarem.

Wstawić do lodówki.

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22553