Przepis: Kabaczek nadziewany grzybami
Ile porcji: 8
Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
Czas przygotowania: 45 min.
Jak przygotowaćKabaczek nadziewany grzybami ?
Oczyszczone grzyby bardzo drobno pokrajać, dodać cebulę, 2 dag tłuszczu, krótko podsmażyć, osolić, a następnie dusić około 20 minut.
Grzyby zestawić i wystudzić.
Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć.
2 dag tłuszczu utrzeć z 2 żółtkami, dodać bułkę, rozetrzeć.
Do masy dołożyć grzyby, pieprz i natkę pietruszki, wymieszać, a na końcu dodać pianę ubitą z białek i ostrożnie razem połączyć.
Kabaczek obrać, pokrajać na krążki grubości około 5 cm, wydrążyć środek, pozostawiając z jednej strony cienką warstwę, aby stanowiła dno.
Kabaczek wewnątrz osolić, oprószyć pieprzem, nałożyć nadzienie (jeżeli jest zbyt rzadkie, dodać łyżkę tartej bułki). Ułożyć w naczyniu, wlać kilka łyżek wody, przykryć i dusić.
Do prawie miękkiej potrawy dodać obrany i drobno pokrajany pomidor, podprawić sos śmietaną wymieszaną z mąką, zagotować.
Podając posypać obficie natką lub koprem.