Jak przyrządzić Rolada biszkoptowa z jarmużem?

Przepis: Rolada biszkoptowa z jarmużem

Ile porcji: 4

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 30min.
Czas przygotowania: 90 min.

Jak przyrządzić Rolada biszkoptowa z jarmużem?

Jarmuż oczyścić i umyć, następnie pokroić. Gotować w osolonej wodzie 40 – 50 minut. O

dcedzić.

Szalotki i czosnek obrać, posiekać i zeszklić na maśle.

Dodać jarmuż i krótko dusić.

Wlać wino, doprawić solą i pieprzem cayenne.

Gotować 4 – 5 minut.

Jarmuż wystudzić, odlać płyn.

Do jarmużu dodać jaja, mąkę ziemniaczaną i łososia, wymieszać.

Ciasto: jaja rozdzielić.

Żółtka ubić na puch, kropelkami dodając płynne masło.

Potem dodać obie mąki, proszek do pieczenia i szczyptę gałki muszkatołowej, wymieszać.

Białka ubić z 1 łyżeczką soli na sztywną pianę.

Dodać do ciasta, ostrożnie wymieszać.

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C.

Ciasto wlać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozsmarować i piec 10 – 12 minut, wyjąć z pieca.

Posmarować śmietaną, wyłożyć farsz z jarmużu.

Ciasto zrolować.

Roladę położyć na blasze i piec jeszcze w piekarniku ok 8 minut.

Pokroić, podawać z sałatą z pomidorami i sosem winegret.

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22553