Przepis: Kopytka w sosie pieczarkowo – paprykowym
Ile porcji: 5
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 60 min.
Jak przyrządzić Kopytka w sosie pieczarkowo – paprykowym?
Jeszcze ciepłe ziemniaki po ugotowaniu należy przecisnąć przez praskę a następnie ostudzić.
Po ich wystygnięciu dodać trzeba jajko, sól, mąkę ziemniaczaną i tyle mąki pszennej, aby ciasto miało dość sprężystą konsystencję.
Z gotowego ciasta należy toczyć wałeczki grubości palca.
Wałeczki zaś nożem oprószonym mąką kroić pod skosem.
Tak przygotowane kopytka wrzucać na lekko osolony wrzątek i gotować 3 minuty od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię.
Oczyszczone pieczarki pokroić w plastry i podsmażyć na 2 łyżkach masła z pokrojoną papryką, dodać wymieszany w 1,5 szklanki wody sos pieczarkowy, gotować aż sos zgęstnieje.
Sosem polać kopytka.