Przepis: Krokiety z kapustą i grzybami w sosie grzybowym
Ile porcji: 6
Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 30min.
Czas przygotowania: 1 godz.
Czas gotowania: 1 godz.
Czas smażenia: 30 min.
Jak przyrządzić Krokiety z kapustą i grzybami w sosie grzybowym?
Grzyby do farszu namoczyć godzinę w wodzie, a następnie ugotować i posiekać. Kapustę pokroić i ugotować, odsączyć, przestudzić i dobrze wycisnąć, zemleć w maszynce. Cebulę obrać i posiekać, przesmażyć na oleju razem z grzybami. Połączyć z kapustą, doprawić solą i pieprzem i ponownie przesmażyć, podlewając wywarem z grzybów. Gotowe naleśniki smarować farszem grzybowo- kapuścianym i zawijać krokiety. Jajko rozkłucić z ciastem naleśnikowym i obtaczać w nim krokiety, a następnie w bułce tartej. Smażyć na oleju na złoty kolor. Grzyby na sos namoczyć pokroić i ugotować w takiej ilości wody jaka będzie potrzebna na sos, ostudzić. Sos przygotować według podanego na opakowaniu przepisu, mieszając go w wodzie z gotowanymi grzybami. Gorące krokiety polewać ciepłym sosem grzybowym. Sos można też przygotować samemu podsmażając na maśle cebulę z grzybami i zagęszczając go mąką i śmietanką.