Przepis: Młode ziemniaki z zieleniną i kwaśnym mlekiem
Ile porcji: 2
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 20 min.
Czas gotowania: 40 min.
Jak przyrządzić Młode ziemniaki z zieleniną i kwaśnym mlekiem?
Wiejskie mleko, nieprzegotowane trzeba odstawić w ciepłe miejsce na około dwa dni przed planowanym obiadem, następnie przed podaniem schłodzić je i rozmieszać.
Ziemniaki oskrobać, opłukać, podzielić na kawałki, zalać wodą, dodać łyżeczkę soli oraz dwie łyżeczki masła do gotowania, ugotować je do miękkości.
W tym czasie obrać cebulę, pokroić w kostkę i zeszklić na pozostałym maśle.
Szczypiorek i natkę pietruszki opłukać i posiekać.
Gdy ziemniaki są miękkie, odcedzić je, wymieszać z przysmażoną cebulką, szczypiorem i natka pietruszki.
Jeśli trzeba doprawić solą do smaku.
Podawać gorące ze szklanką schłodzonego, kwaśnego mleka.