Przepis: Placki z cukinii z sosem koperkowym
Ile porcji: 5
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 5min.
Czas przygotowania: 40 min.
Czas smażenia: 25 min.
Jak przyrządzić Placki z cukinii z sosem koperkowym?
Koperek myjemy i drobno kroimy. Młode cukinie dokładnie umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posolić i zostawić na sitku do odcieknięcia wody.
Do cukinii dodajemy jajko, mąkę, pieprz do smaku i 1/4 koperku mieszamy składniki.
Na gorący olej nakładamy łyżką masę i smażymy z dwóch stron. Usmażone zdejmujemy na ręczniki papierowe do usunięcia nadmiaru tłuszczu.
Do małego garnuszka dodajemy śmietanę, na małym ogniu gotujemy, dodajemy pozostały koperek i chrzan, sól i pieprz do smaku.
Gorące placki polewamy ciepłym sosem koperkowym.