Jak przygotować Gruszki po burgundzku?

Przepis: Gruszki po burgundzku

Ile porcji: 4

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 15min.
Czas przygotowania: 75 min.

Jak przygotowaćGruszki po burgundzku ?

Do 3/4 l wody dodać ocet, do zalewy włożyć gruszki obrane, ale w całości. Cukier, goździki oraz skórki zagotować z wodą (350 ml). Na wrzący syrop włożyć gruszki i gotować ok. 15 min. pod przykryciem, na niewielkim ogniu. Dodać wino i gotować jeszcze 20 min. – już bez pokrywki. Gdy gruszki są miękkie, wyjąć i ułożyć w kompotierce. Sok wygotować do gęstości lekkiego syropu i polać gruszki. Odstawić do ostudzenia. Podawać bardzo zimne z bitą śmietaną.

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22556