Przepis: Krem z wiśniową nutą
Ile porcji: 6
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.
Jak przyrządzić Krem z wiśniową nutą?
Oddziel żółtka od białek. Żółtka włóż do miseczki ustawionej na garnuszku z wrzącą wodą. Wsyp cukier i cukier waniliowy. Ubij trzepaczką na puszysty krem. Gdy masa osiągnie konsystencję gęstej śmietany, miseczki zdejmij znad pary.
Czekoladę zetrzyj, włóż do metalowej miski, dodaj 3 łyżki wody. Miskę postaw na garnku z wrzątkiem. Mieszaj aż czekolada się rozpuści. Utrzyj masło, dodaj czekoladę i wymieszaj. Gdy przestygnie, połącz z masą żółtkową.
Żelatynę rozpuść zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Ubij na sztywno śmietankę. Wymieszaj ją z żelatyną i wiśniówką. Ubij białka na pianę i dodawaj po łyżeczce, a na koniec wszystko wymieszaj z masą czekoladową.
Gotowy krem przełóż do 6 pucharków. Ochładzaj 3 godz. Przed podaniem udekoruj wiórkami czekolady i wisienkami.