Jak przyrządzić Ptysie z kremem?

Przepis: Ptysie z kremem

Ile porcji: 8

Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 30 min
Czas pieczenia: 30 min

Jak przyrządzić Ptysie z kremem?

Ciasto: Zagotować szklankę wody z tłuszczem i solą. Zmniejszyć ogień i wsypać mąkę, stale mieszając, dodać jajko, schłodzić. Ucierając dodać pozostałe jaja. Wypełnić szprycę z dużą końcówką z kształcie gwiazdki. Natłuścić i przykryć pergaminem blaszkę. Wycisnąć z połowy ciasta 8 kleksów. Piec ok. 15 minut w temperaturze 200 st. Ciastka przeciąć wzdłuż. Z resztą masy postąpić tak samo.

Nadzienie: Utrzeć twarożek z cukrem, cukrem waniliowym i śliwowicą. Dodać rozpuszczoną żelatynę i ubitą śmietanę, wymieszać. Połowę ptysiów posmarować musem śliwkowym. Napełnić szprycę kremem, wycisnąć na mus. Utrzeć cukier puder z 2 łyżkami wody oraz cynamonem. Przykryć krem górną warstwą ptysiów, polać lukrem.

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22556