Przepis: Ptysie z kremem
Ile porcji: 8
Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 30 min
Czas pieczenia: 30 min
Jak przyrządzić Ptysie z kremem?
Ciasto: Zagotować szklankę wody z tłuszczem i solą. Zmniejszyć ogień i wsypać mąkę, stale mieszając, dodać jajko, schłodzić. Ucierając dodać pozostałe jaja. Wypełnić szprycę z dużą końcówką z kształcie gwiazdki. Natłuścić i przykryć pergaminem blaszkę. Wycisnąć z połowy ciasta 8 kleksów. Piec ok. 15 minut w temperaturze 200 st. Ciastka przeciąć wzdłuż. Z resztą masy postąpić tak samo.
Nadzienie: Utrzeć twarożek z cukrem, cukrem waniliowym i śliwowicą. Dodać rozpuszczoną żelatynę i ubitą śmietanę, wymieszać. Połowę ptysiów posmarować musem śliwkowym. Napełnić szprycę kremem, wycisnąć na mus. Utrzeć cukier puder z 2 łyżkami wody oraz cynamonem. Przykryć krem górną warstwą ptysiów, polać lukrem.