Przepis: Ryżowy pudding
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni
Jak przyrządzić Ryżowy pudding?
Ryż ugotować, po ugotowaniu odcedzić i ponownie włożyć do garnka dodając 50g cukru, przepołowioną laskę wanilii, masło i mleko. Gotować na wolnym ogniu ok 40 min, często mieszając. Gdy zgęstnieje odstawić do ostygnięcia. Wyjąć laskę wanilii i zeskrobać trochę paseczków do ryżu.
Śmietankę ubić na sztywno i połączyć delikatnie z ryżem.
Do rondelka wsypać 100g cukru, dodać skrawki skórki cytrynowej, resztę wanilii i 200 ml wody. Podgrzewać mieszając aż cały cukier się rozpuści. Dodać morele i gotować ok 20 min.
Morele ułożyć w foremkach (żaroodpornych), zalać sokiem z cytryny, likierem i przygotowanym syropem. Pozostawić do ostygnięcia. Na wierzch nałożyć ryżowy pudding i wstawić na godzinę do lodówki.
Rozgrzać piekarnik do 220st.
Puddingi posypać resztą cukru i piec aż cukier zbrązowieje (1-2 min).
Pozostawić chwilę do ostygnięcia i podawać.