Składniki potrzebne do przepisu: Drożdżowe ciastka z dziurką
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 15min.
Czas przygotowania: 15 min.
jak przyrządzić Drożdżowe ciastka z dziurką ?
suszone drożdże – 4 łyzeczka
ciepłe mleko – 1 szklana
ciepła woda – 1/4 szklanki
cukier puder – 4 łyżki
stopione masło – 10 dag
mąka pszenna – 4,25 szklanki
jajka – 3-4 sztuki duże
—————————–
olej do głębokiego smażenia – 1-1,5 litra -około
cukier puder do posypania – 1 szklanka
cynamon w proszku – 1 łyżeczka płaska
Utrzeć drożdże, wodę, mleko i 1 łyżeczkę cukru. Po ok.10 minutach dodać mąkę, masło, jajka i resztę składników. Wymieszać i zagnieść. Włożyć do miski wysmarowanej olejem. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut. Gdy ciasto podwoi swoją objętość zagnieść je ponownie i rozwałkować i wykrawać kółka o średnicy ok.8 cm w środku każdego zrobić dziurkę o średnicy 3-3,5 cm. Ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem i przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Smażyć w głębokim oleju, osączyć na papierowym ręczniku. Obtoczyć w cukrze pudrze zmieszanym z cynamonem (niekoniecznie jeśli ktoś nie lubi). Cynamon można zastąpić cukrem waniliowym.