Przepis na Drożdżowe ciastka z dziurką

Składniki potrzebne do przepisu: Drożdżowe ciastka z dziurką

  • cukier puder 1 szklanka
  • olej 1-1,5 L
  • >cynamon w proszku 1 łyżeczka płaska
  • jajka 3-4 sztuki duże
  • mąka pszenna 4,25 szklanki
  • >stopione masło 10 dag
  • cukier puder 4 łyżki
  • >ciepła woda 1/4 szklanki
  • >ciepłe mleko 1 szklanka
  • >drożdże suszone 4 łyżeczka
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 15min.
    Czas przygotowania: 15 min.

     

    jak przyrządzić Drożdżowe ciastka z dziurką ?

    suszone drożdże – 4 łyzeczka

    ciepłe mleko – 1 szklana

    ciepła woda – 1/4 szklanki

    cukier puder – 4 łyżki

    stopione masło – 10 dag

    mąka pszenna – 4,25 szklanki

    jajka – 3-4 sztuki duże

    —————————–

    olej do głębokiego smażenia – 1-1,5 litra -około

    cukier puder do posypania – 1 szklanka

    cynamon w proszku – 1 łyżeczka płaska

    Utrzeć drożdże, wodę, mleko i 1 łyżeczkę cukru. Po ok.10 minutach dodać mąkę, masło, jajka i resztę składników. Wymieszać i zagnieść. Włożyć do miski wysmarowanej olejem. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut. Gdy ciasto podwoi swoją objętość zagnieść je ponownie i rozwałkować i wykrawać kółka o średnicy ok.8 cm w środku każdego zrobić dziurkę o średnicy 3-3,5 cm. Ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem i przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.

    Smażyć w głębokim oleju, osączyć na papierowym ręczniku. Obtoczyć w cukrze pudrze zmieszanym z cynamonem (niekoniecznie jeśli ktoś nie lubi). Cynamon można zastąpić cukrem waniliowym.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556